Search

Káva bez dezertu? Neexistuje

Updated: Oct 12, 2020

- Rozhovor pre Eccovillage -



Kuchár Pepe je neobvyklý úkaz. Vyzerá ako model, no jeho vášňou je pečenie zdravých sladkostí a kurzy varenia pre deti. A kariéru odštartoval na Facebooku!

Koláčiky pre kolegyne

 Vyrastal s mamou a babičkou, vďaka ktorým si domáce sladkosti zamiloval. „Nemal som rád keksíky z obchodu, len domácu kuchyňu. A dodnes neprejde deň, aby som si nedal koláč, dva,“ hovorí a spomína, že už ako tínedžer začal v kuchyni experimentovať a neskôr vymýšľať aj vlastné recepty. „Milujem totiž kombináciu káva-koláč, ale márne som hľadal po kaviarňach nejaký, čo by ma uspokojil.“ A tak si ich začal piecť sám, potom pre kamarátov, recepty pridával na Facebook. Zdieľalo ich veľa ľudí a začali sa ozývať aj neznámi záujemcovia.  Hoci je Peter v podstate samouk s minimálnou praxou v odbore, tvrdí, že má zrejme podvedomý cit pre kulinárske ingrediencie. Málokedy totiž nejaký koláč vyslovene pokazil.  Je paradoxné, že jeho otec robil celý život kuchára v zahraničí a od tejto záľuby syna vždy odrádzal. Žeby sa stala jeho zamestnaním ani neprichádzalo do úvahy. Peter teda vyštudoval vysokú školu ekonomickú, striedal prácu v korporátnych firmách a chvály kolegýň, ktorým nosil koláčiky, bral len ako príjemný bonus. „Smiali sa, že som si zmýlil povolanie. Ale ja som sa tomu stále bránil,“ pokračuje Peter. Bola to manželka, ktorá mu pomohla sa rozhodnúť. „Ja som bol zmierený s osemhodinovou prácou za počítačom, ona mi dodala odvahu to zmeniť.“ Najväčšie hriechy

Manželku zbalil na domáce musli tyčinky. Kým ho nepoznala, vraj ani nemala rada koláče, dnes je jeho najväčšou fanúšičkou. A deti? „Presne ako sa hovorí, že obuvníkove deti chodia bosé, tak za mnou občas príde dcéra, pýta sladké a jej už nemám čo dať, pretože som všetko predal,“ smeje sa Peter Šiška. Priatelia však zatiaľ majú istotu, že u Šiškovcov ich vždy pohostia koláčmi. Petrov vplyv na nich je vraj taký veľký, že si aj niekoľko mužov z jeho okolia vyskúšalo pečenie. Dôvery najbližšej rodiny však Peter získaval len postupne. „Často som počúval, ty nemôžeš vedieť piecť, ty si ekonóm,“ spomína. „Radšej si objednali od cudzieho, vraj ja nerobím postavičky a torty nemajú ozdoby… Efekt bol pre nich dôležitejší ako kvalita.“  Petrove torty majú totiž dve základné charakteristiky. Sú jednoduché a zdravé. „Sám mám málo času, moje recepty preto musia byť jednoduché. Zamiešanie korpusu štyri minúty, plnenie krémom desať,“ hovorí kuchár, ktorý je pyšný, že tvorí dôkazy, že aj zdravé sladkosti môžu byť chutné, šťavnaté a rozplývať sa na jazyku. A odkazuje aj vám: „Najväčším hriechom sú stužené tuky, radšej použite maslo alebo čerstvú šľahačku. Bielu múku nahraďte celozrnnou alebo pohánkovou, biely cukor trstinovým a arómu radšej vymeňte za pravú vanilku. Budete mať celkom iný zážitok z chuti.“ 


209 views0 comments

Recent Posts

See All